top of page

Historie van Yogapraktijk De Zon

In onze praktijk wordt Hatha-yoga gegeven volgens de Kashmir-yogatraditie .

Dit is een zeer oude yogatraditie, genoemd naar het deel van India waar deze yogatraditie vandaan komt.

Het accent ligt hierbij op het bewustworden en ontwikkelen van de  verbinding tussen ons fysieke lichaam en onze geest (mind). Hierbij 'luisteren' we goed naar ons lichaam, zonder oordeel of projectie.

 

Yogameester Jean Klein heeft deze traditie in de zeventiger jaren in het Westen geïntroduceerd. Hij noemde het zelf vaak 'lichaamswerk' of 'body awareness'.

 

Harma van Zon, die Yogapraktijk De Zon heeft opgericht, heeft haar opleiding genoten bij zowel Jean Klein als Rama Polderman. Laatstgenoemde is de arts die yoga in Nederland geïntroduceerd heeft in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.

Harma heeft, als bevoegd docent en opleider, de methode van beide grote leermeesters doorgegeven aan alle collega's van Yoga De Zon. De begeleiding op deze weg is nog steeds gaande.

 

Deze beide belangrijke grondleggers van yoga in Nederland laten ons beseffen dat ons lichaam en de hele wereld om ons heen niets anders zijn dan manifestaties van ons bewustzijn. Door te 'luisteren' naar ons lichaam openbaart het zijn geheimen en zijn grenzeloosheid. Zo ontdekken we dat we één zijn met het 'Grote Geheel'.

 

Het fysieke aspect: in de praktijk werken we met de klassieke 'asana's', naar de 'ontspannen inspanning', vanuit comfort, zonder forceren. Het effect hiervan is versoepeling en een totaal gevoel van diepe ontspanning.

 

Het geestelijke aspect: houdt in dat je, zonder te oordelen of jezelf te willen verbeteren, je eigen functioneren zo helder mogelijk, als een getuige, observeert.

 

Bij beide aspecten speelt de ademhaling (pranayama) een cruciale rol.

 

Hieruit komt verstilling voort in meditatie, er ontstaat een diepe openheid en ontvankelijkheid. Zo kan onze latente levensenergie (kundalini) ontwaken. Zij kan haar weg omhoog maken, door het verticale energiekanaal (sushumna) en de chakra's. Het geluk, onze ware natuur, dat buiten ons gezocht werd, blijkt zichzelf te vinden en is blijvend.

058 ASA Fotograaf Tessa Witvoet.jpg

Harma van Zon

telefoonnummer: 06-28444724/020-4882862

Mailadres: harma@yogadezon.nl

Website: vanzoncoacht.nl

  • LinkedIn Social Icon

Yoga is...

bottom of page